Vad är hårt vatten?

Om du har hårt vatten i ditt vattensystem kan det orsaka en antal olika problem som avlagringar och beläggningar av kalk, sträv tvätt och tvål som inte löddrar. Du mäter hårdheten på vattnet genom en vattenanalys som visar hur mycket kalcium- och magnesiumsalter som finns i vattnet. Mängden av dessa mineraler avgör hur pass hårt vattnet anses vara. Vattenhårdheten mäts främst i tyska hårdhetsgrader, °dH och gränsvärdet för v ligger på 15 °dH. Dock kan du få problem med hårt vatten vid lägre hårdhet än så.

Problem med kalk i vattnet

Du upptäcker oftast att ditt vatten har för mycket kalk när du antingen använder vattnet i köket, badrummet eller tvättstugan. Tvätten blir hård och sträv och det krävs mycket tvätt- och mjukgöringsmedel. Hårt vatten kan även orsaka skador på textil som tvättas och skapa hudirritationer. I badrummet märker du att tvål och schampo löddrar mindre än vad det borde och att det blir avlagringar av kalken i vattnet. Det är på samma sätt i köket med beläggningar och fläckar på disken samt att diskmedlet löddrar mindre. Ett problem med kalk i vattnet är att maskiner i badrum och kök, som diskmaskin, tvättmaskin och kaffekokare, kan få kalk i ledningarna som täpper igen. Det sliter onödigt mycket på apparaterna och gör att livslängden och kvalitet påverkas negativt.

Har jag hårt eller mjukt vatten?

Att upptäcka om du har hårt vatten kan du göra med blotta ögat. Det kalkhaltiga vattnet skapar avlagringar, beläggningar och tvätt som inte blir så mjuk som den borde. Den som har eget vatten via grävd eller borrad brunn bör göra en analys av vattnet med jämna mellanrum för att säkerställa att vattnet håller bra kvalitet. Hos oss på Aquagruppen erbjuder vi en gratis vattenanalys som går igenom ett antal av de viktigaste parametrarna. Utifrån detta kan vi sedan erbjuda olika typer av vattenanalyser som är mer djupgående. Hårt vatten även kan orsaka problem som pannsten i varmvattenberedare och värmepannan. Pannsten är en avlagring som lägger sig som en hinna. Ämnet är dåligt på att leda värme vilket försämrar funktionen. Det leder till att pannan behöver använda mer energi för att värma upp vattnet. Det ökar kostnaden för uppvärmning och i värsta fall kan det ske en överhettning i elementen.

Rena vatten från kalk med avhärdningsfilter

För att komma till rätta med hårt vatten och kalkproblem rekommenderar vi att du installerar något av våra effektiva avhärdningsfilter. Dessa kalkfilter är helautomatiska och mäter själv hur hög vattenförbrukningen är och backspolar när de behövs. Filtret motverkar och hjälper till att ta bort kalk i vattnet. Avhärdningsfiltret bygg på beställning för att kunna anpassas och fungera optimalt för just ditt vattensystem. När du beställer från oss på Aquagruppen får du alltid fyra års funktions- och reningsgaranti* och sex månaders återköpsgaranti**.